Η φωσφίνη (PH3) είναι το κύριο και σε πολλές περιπτώσεις το μόνο, βιώσιμο εντομοκτόνο για την αντιμετώπιση των εντόμων των αποθηκευμένων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. Αν και έχει αποδειχτεί πολύ αποτελεσματική για έναν ευρύ αριθμό ειδών εντόμων σε μεγάλο φάσμα προϊόντων και χώρων, η εκτεταμένη χρήση της ενέχει σημαντικά μειονεκτήματα όπως η ανάπτυξη ανθεκτικότητας πολλών εντόμων αποθηκευμένων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. Περαιτέρω, η φωσφίνη είναι πολύ τοξική για τα θηλαστικά, που σημαίνει ότι η χρήση της είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και απαιτείται η ενασχόληση εξειδικευμένων επαγγελματιών και η χρήση ειδικού εξοπλισμού. Όλα τα ανωτέρω χαρακτηριστικά καθιστούν αναγκαίο τον προσδιορισμό και την αξιολόγηση νέων μεθόδων, που να είναι χαμηλής τοξικότητας για τα θηλαστικά, αλλά ταυτόχρονα να είναι αποτελεσματικές εναντίον των εντόμων, περιβαλλοντικά φιλικές και, συγχρόνως, να ανταποκρίνονται στην απαίτηση του καταναλωτή για τρόφιμα ασφαλή, χωρίς χημικά υπολείμματα. Μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος απεντόμωσης με φιλικά προς τον χρήστη, τον καταναλωτή και το περιβάλλον χαρακτηριστικά είναι η εφαρμογή αζώτου, με σκοπό τη μείωση της συγκέντρωσης του οξυγόνου σε απαγορευτικά για την επιβίωση των εντόμων επίπεδα. Σε αυτό το πλαίσιο, το προτεινόμενο ερευνητικό έργο στοχεύει στην αξιολόγηση των εφαρμογών αζώτου για την απεντόμωση αποθηκευμένων γεωργικών προϊόντων σε βιομηχανικές εφαρμογές στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου η φωσφίνη δεν μπορεί να εφαρμοσθεί με επιτυχία.

https://de-phosphine.agrospecom.gr/