Αντικείμενο του έργου «ΕΝΒΙΟΣ» είναι η παραγωγή βιολειτουργικών τροφίμων, οικολογικών προϊόντων φυτοπροστασίας και προστασίας του ζωϊκού κεφαλαίου με χρήση μιγμάτων αιθέριων ελαίων ή/και εκχυλισμάτων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, όπως επίσης και η μελέτη επίδρασης της χρήσης αυτών.

Στόχος του έργου είναι η αύξηση της τοπικής παραγωγής σε ανταγωνιστικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και προϊόντα προστασίας ζωικού και φυτικού κεφαλαίου (βασισμένα σε φυσικά και όχι σε χημικά συστατικά), με εφαρμογή σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων. Τα κανοτόμα προιόντα που θα δημιουργηθούν συντελούν στην προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος γενικότερα. Απώτερος στόχος του έργου είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας των κλάδων των αρωματικών φυτών, των κτηνοτροφικών και γεωργικών προϊόντων και εν γένει των βιολογικών προϊόντων καθώς και των ΜμΕ του αγροδιατροφικού τομέα.

Στο προτεινόμενο έργο θα παρασκευαστούν και θα ελεγχθούν προϊόντα εκχύλισης ή/και απόσταξης του αυτοφυών φυτών της Δυτικής Μακεδονίας ή/και ενδημικών φυτών της Ελληνικής καλλιέργειας, τα οποία  στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή (α) βιολειτουργικών τροφίμων ή/και συμπληρωμάτων διατροφής, (β) βιολογικών πρόσθετων ζωοτροφών ή/και σκευασμάτων απ’ ευθείας εφαρμογής για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου και (γ) βιολογικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων και σκευασμάτων προστασίας αποθηκευμένων αγροτικών προϊόντων.

Για τη βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας παρασκευής αιθέριων ελαίων και υδατικών εκχυλισμάτων και της ικανότητας αξιοποίησης/ανάκτησης των βιολειτουργικών συστατικών, θα διερευνηθούν σύγχρονες τεχνικές και διεργασίες συμπύκνωσης απόνερων παραγωγής. Σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας είναι η βελτίωση του βαθμού ανάκτησης με παράλληλη ελαχιστοποίηση του κόστους και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Θα ελεγχθεί η αντιοξειδωτική ικανότητα και το ολικό φαινολικό φορτίο των αιθέριων ελαίων και των εκχυλισμάτων που θα παρασκευαστούν ώστε να συσχετισθούν με τα αποτελέσματα των υπόλοιπων παραδοτέων.

Βασικό κομμάτι του έργου αποτελεί η ενθυλάκωση βιοδραστικών συστατικών με αποδεδειγμένες αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιμυκητισιακές, αντιπαρασιτικές ιδιότητες, τα οποία βοηθούν στην προστασία του ανθρώπινου κυτταρικού ιστού από αλλοιώσεις σε συνθήκες οξειδωτικού στρες. Θα πραγματοποιηθεί επιβεβαίωση της ενθυλάκωσης μέσω θερμοδυναμικών και φυσικοχημικών μεθόδων, ενώ η σταθερότητα των μη εγκλεισμένων και εγκλεισμένων ουσιών θα αξιολογηθεί με αναλυτικές χημικές μεθόδους.

Στη συνέχεια, τα σκευάσματα ενθυλακωμένων βιοδραστικών συστατικών που θα παρασκευαστούν θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων. Θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δοκιμές από τους φορείς με σκοπό:

  • Την ενσωμάτωση με την τεχνική της ενθυλάκωσης των επιλεγμένων κυττατοπροστατευτικών συστατικών των αρωματικών φυτών σε τρόφιμα φυτικής και ζωικής προέλευσης για την παραγωγή καινοτόμων τροφίμων, υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα βελτιώνουν και θα ενισχύουν την υγεία του ανθρώπου
  • Την επιστημονική τεκμηρίωση που αφορά στην ενίσχυση ή όχι της βιολειτουργικότητας των τροφίμων που θα παρασκευαστούν
  • Την αξιολόγηση της επίδρασης των εκχυλισμάτων ή/και των αιθέριων ελαίων στην αντιμετώπιση ασθενειών που πλήττουν το ζωϊκό κεφάλαιο (μέλισσες, ιχθύες εκτροφής, σαλιγκάρια)
  • Την εύρεση της βέλτιστης τεχνικής εφαρμογής ενθυλακωμάτων (βρώση ή ψεκασμό) για την προστασία της υγείας των ζώων.
  • Την εξαγωγή συμπερασμάτων που αφορούν στην επίδραση των αιθέριων ελαίων ή/και εκχυλισμάτων στη βελτίωση της υγείας των ζώων, στα παραγωγικά χαρακτηριστικά τους, στα ποσοστά θνησιμότητας και στο μικροβιακό φορτίο των τελικών προϊόντων τους
  • Την αξιολόγηση της επίδρασης των εκχυλισμάτων ή/και των αιθέριων ελαίων στη φυτοπροστασία από φυτοπαθογόνα φυλλώματος και στην προστασία των συγκομισμένων οπωροκηπευτικών από μετασυλλεκτικές προσβολές (σήψη).
  • Τη διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου με συμμετοχή σε συνέδρια, επιστημονικές δημοσιεύσεις και διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας